ITT ÉS MOST - Képzőművészet. Nemzeti Szalon 2015

2015.04.15.

Mióta a képzőművészet a széles polgári nyilvánosság elé lépett, azóta forrong, melyek lennének ezen nyilvános bemutatás igazán hathatós formái. A 17. századtól Párizsban működő, évente-kétévente megrendezésre kerülő Szalon, s annak szellemi-szervezeti keretét adó Akadémia történetét viták és botrányok kísérik. Miközben a kiállítások nézőszáma legjobb pillanataiban elérte az egymilliót. A közönséget tehát érdekelte – s bátran leírható – máig érdekli, amikor az adott kor élő művészetének széles körét áttekintheti egyetlen kiállítótér falain.

Ez a gondolat motiválta a Magyar Művészeti Akadémiát, hogy a 2013-ban tulajdonába átadott Műcsarnokban újra meghonosítsa a nemzeti szalonokat. Az egymást követő kiállítások az építőművészet, a képzőművészet, a média- és fotóművészet, illetve a tervező- és iparművészet átfogó bemutatására vállalkoznak.

A 2015. évi Nemzeti Szalon 207 alkotóval az elmúlt tíz esztendő magyar képzőművészetének áttekintésére vállalkozik. A Műcsarnok a 2014-ben megrendezett, több mint húszezer nézőt számláló építészeti szalonja után 2015-ben Itt és most című kiállításával, képzőművészetünk több területén az ezredforduló utáni rövid időszak releváns jelenségeit, jellemző alkotásait és kevésbé ismert dimenzióit kívánja láttatni.

A kiállításon Gilly Tamás: Tulipános láda, valamint Majoros Áron Zsolt: Kéreg című alkotásai szerepeltek a K-ARTS Művészeti Gyűjteményből.

2015. április 25 - 2015. július 19. - Budapest, MŰCSARNOK

Kurátor: N. Mészáros Júlia    

Megnyitó: 2015. április 25., szombat 15 óra

Köszöntőt mondott: Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke

A kiállítást megnyitotta: dr. Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár és Fertőszögi Péter művészettörténész