Cseke Szilárd kiállítása Szentendrén

2019.10.31.

Különös véletlen címmel nyílt meg Cseke Szilárd egyedi installációját bemutató kiállítása 2019.10.31-én a szentendrei MANK Galériában. Az alkotó közel 20 éve foglalkozik olyan objektekkel, melyeknél a fény és a mozgás, az emberi interakció is fontos szerepet játszik. A szentendrei installáció a művész 2017-es a pozsonyi egész galériateret terepasztalként felhasználó műalkotásának továbbgondolása, mely most mozgó, kinetikus szoborrá lényegül át. 

"Az áttetsző műanyag falakkal határolt mobil objektben pingponglabdák vándorolnak, ventilátorok irányításával szabályszerűen haladnak körbe, útjukat azonban akadályok, eltérítések kísérik, egy-egy ponton pedig kiskapuk rejlenek, ahol egyes labdák a rendszerből kiesve, véletlenszerűen a nézők közé kerülhetnek. Az installáció ezen a ponton válik interaktívvá, hiszen a látogatók elkaphatják a labdákat, és üzeneteket írhatnak rá, mielőtt azokat visszahelyezik a művész által megálmodott pályára.... A MANK Galériában látható alkotás tér a térben, az objektbe be lehet lépni, be lehet nézni, de körbe is járható, mint szobrászati tárgy, mint építészeti modell, ugyanakkor van egy belső mozgása, van benne és körülötte fény, ami nagyon jellemző rá."

A K-ARTS Művészeti Alapítvány Szentendrén főszponzorként vállalt szerepet a kiállítás megvalósításában, közreműködött a kiállítással kapcsolatos munkálatokban: a szállításban, alapanyagok biztosításában, ahogy 2 évvel ezelőtt a Pozsonyi kiállítás során is.

Forrás: https://kultura.hu/cseke-szilard-kulonos-veletlenje/